Een paar jaar geleden las ik, terwijl ik heerlijk op een strandbedje lag, dit Japanse spreekwoord: “Weten en niet handelen is helemaal niet weten”. Ik werd geraakt door deze tekst! Het geeft zo duidelijk de essentie aan van herkennen, luisteren en handelen vanuit je intuïtie. Want dat is ons weten! Onze intuïtie is zo belangrijk om naar te luisteren want hierdoor ervaren we dat het maken van keuzes ons steeds makkelijker af gaat en ons leven daardoor een stuk intenser, bevredigender en makkelijker.

Voor mij is luisteren en werken met intuïtie niet altijd vanzelfsprekend geweest. Jarenlang heb ik geluisterd naar die stemmetjes in mijn hoofd die me vertelden wat ik niet of wel moest doen. Dat ik daarbij elke keer een “steen” in mijn buik voelde, negeerde ik, want die stemmetjes zouden het toch wel beter weten? En zeggen dat het niet goed voelde was ook iets waardoor je niet serieus werd genomen. Ook had ik in die tijd de overtuiging dat ik niet iemand was die over veel intuïtie beschikte. Dus bleef ik luisteren naar de stemmetjes ook al merkte ik dat de keuzes die ik daardoor maakte me niet echt verder hielpen.

Uiteindelijk leerde ik tijdens mijn studie voor energetisch therapeut dat we allemaal intuïtie hebben maar dat we zijn opgevoed om hier niet naar te luisteren. Het wordt als te zweverig gezien. Dus blijven we onze stemmetjes, onze zelfcensuur van wat wel ok en niet ok is, op de 1 e plaats zetten. We raken daardoor steeds verder van ons authentieke zelf af en we maken ons leven hierdoor, onnodig, veel moeilijker en ingewikkelder.

Heb ik dan nooit meer last van die stemmetjes? Tuurlijk wel! Ik heb inmiddels wel geleerd om ze te herkennen. Ze zijn er op die momenten die buiten mijn comfortzone vallen. Wanneer ik iets lastigs moet doen. Dan treedt de zelfcensuur in werking: dit kun je niet, of dit doe je niet goed, of: zou je dit nou wel doen, of dit voelt niet goed nu om te doen. Als dit gebeurt neem ik even de tijd om te voelen. Want in zo’n situatie is die steen ook weer terug maar dat wil dus niet zeggen dat ik het niet moet doen. Iets doen wat je moeilijk vindt maar waarvan je toch weet dat je het juiste is kan je ook dat ongemakkelijke gevoel geven. De uitdaging zit erin om het dan juist wél te doen, want dat zijn je groei momenten!

Wil jij ook meer met je intuïtie gaan werken? Neem dan regelmatig een moment voor jezelf om bewust te luisteren naar je stemmetjes. Wat zeggen ze? Klopt dit of zijn het aannames? Wat voel je hierbij? Wat zou er gebeuren als je niet handelt naar dat stemmetje maar als je gaat doen wat je gevoel zegt? Het kan in het begin nog heel ongemakkelijk voelen om niet naar je stemmetjes te handelen. Maar denk nog eens aan dat mooie Japanse spreekwoord: “Weten en niet handelen is helemaal niet weten”. Je zult gaan ontdekken dat hoe vaker je handelt naar jouw intuïtieve weten, je gevoel/ intuïtie steeds krachtiger en helpend gaat worden.

Liefs,
Lian